5 Haziran 2013 Çarşamba

bitkiler alemi


Çiçek organları ve yapıları


 
 
VN:F [1.9.22_1171]
 


 

 

 

Çiçek organları hakkında genel bilgiler

                                                 


çiçekler ve organları hakkında genel bilgi
Bitkilerin üremesini sağlayan organa çiçektir denir. Bitkinin diğer organları gibi çiçek de farklı görevleri olan değişik bölümlerden oluşur. Çiçek, dıştan içe doğru dört bölümde incelenebilir
Çiçeğin
yeşil kısmını çanak yapraklar, renkli ve kokulu kısmını taç yapraklar oluşturur. İplik görünümündeki erkek organların ortasında şişkin, sürahi biçiminde dişi organ yer alır. Çanak ve taç yapraklar çiçeği korur. Taç yap-raklar
değişik renkli ve kokuludur. Bu özelliklerinden dolayı böcekleri çekerler ve tozlaşmaya yardımcı olurlar.
içeklerin büyük çoğunluğu erkek ve dişi organı birlikte taşır. Kavak ve söğüt gibi bitkilerde ise dişi ve erkek- organ ayrı ayrı çiçeklerde bulunur.
Tam bir çiçeğin organları; çiçek sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar olmak üzere değişik bölümlerde incelenebilir. Çiçek sapı çiçeği dala bağlar. Sapın ucundaki geniş yere çiçek tablası denir. Diğer organlar çiçek tablasına dizilmiştir.
Erkek organ çok sayıdadır ve dişi organın çevresinde yerleşmiştir. Erkek organ, sapçık ve bunun ucunda-ki başçıktan oluşur. Başçıkta dört kese vardır. Bu keselerin içinde polen (çiçek tozu) bulunur. Kesecikler olgunlaşınca çiçek tozlan (polenler) çevreye yayılır. Dişi organ, çiçeğin tam ortasında olup çoğunlukla tektir. Dişi or-gan tepecik, dişicik borusu ve yumurtalıktan oluşur. Dişi üreme hücreleri yumurtalıkta gelişir. Yumurtalıkta yumurta hücrelerinin geliştiği bîr ya da daha fazla tohum taslağı bulunur.
Tozlaşma ve Döllenme
Çiçek tozları gelişimini tamamladıktan sonra çiçek tozlarını bulunduran kesecik patlar. Etrafa yayılan çiçek tozları rüzgâr, kuşlar, böcekler, su ve insanların etkisiyle dişi organın tepeciğine taşınır. Çiçek tozlarının çeşitli etmenlerle erkek organ başçığından dişi organın tepeciğine taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşma aynı çiçeğin dişi ve erkek organları arasında gerçekleşebileceği gibi farklı çiçeklerin dişi ve erkek organları arasında da gerçekleşebilir
Dişi organın tepeciğine gelen çiçek tozlan (polenler), dişi orga-nın salgıladığı kimyasal bir madde tarafından uyarılır. İçerisindeki dölleyici çekirdek (sperm) polen tüpünü oluşturur. Polen tüpü gelişerek yumurtalığa doğru uzanır. Oradaki yumurta hücresinin çekirdeği İle birleşir. Spermin yumurta hücresi ile birleşmesine döllenme denir. Döllenmiş yumurta hücresi de zigot adını alır. Zigot bölünerek çoğalır ve gelişip embriyoyu oluşturur. Yumurta çevresindeki hücreler de ge-lişerek embriyo için gerekli besin maddesini (çeneği) oluşturur
 
VN:F [1.9.22_1171]
 

Bezelye çiçeği resmi

                                                 

Bu narin çiçekler genellikle küçük kelebekleri andırır, ve çok güzel kokuludur. Bezelye çiçeği seyahati temsil eder ve başak burcunun çiçeğidir. Latince adı Lathyrus odoratus’dur.
Kırmızı, pembe, mavi, beyaz ve lavanta gibi renklerde çeşitli çiçek kümeleri taşıyan yıllık bitkilerdir. Görünümleri ile kelebeği andırırlar. Bu çiçeğin her rengi ayrı ayrı güzel kokuludur.. Tam güneş ister.
Yazlık bahçenize romantik bir hava katarken mis gibi kokus ile bahçenize renk verir. Çiçekleri kesmekten kaçınılmalı uzun süre çiçekli kalmaları sağlanmalıdır. zararlılara karşı düzenli olarak ilaçlanmalı bulundukları toprak organik madde bakımından her zaman zengin tutulmalıdır. Çiçeklenme döneminde bol su verilmelidir.
Çimlenme ile üretilir. Çimlemeye yardımcı olmak için, tohumları nicked olmalı veya birkaç saat suda bırakılmalıdır. Çok ıslak olmayan zeminde açık havada çimlendirilir.
VN:F [1.9.22_1171]
 

Çiçek ve çiçek yapısı hakkında genel bilgi

                       

Çiçek, tohumlar vasıtasıyla yeni bireylerin oluşmasını ve bitkinin devamını sağlar.
Tam bir çiçekte; çiçek sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar vardır. Çiçek sapı çiçeği dala bağlar, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar dıştan içe doğru sırayla dört halka şeklinde çiçek tablası üzerine dizilirler.
Çanak Yaprak
Genelde yeşil renklidir. Çiçeğin en dış kısmını oluşturur. Çiçek tomurcuk halindeyken çiçeği korur.
Taç Yaprak
Çiçeğin renkli ve kokulu kısmıdır. Tozlaşmada böcekleri çekerek bitkinin çoğalmasında önemli rol oynar.
Erkek Organ
İpçik denilen bir sap ile başçık denilen şişkin bir kısımdan meydana gelmiştir. Başçıkta, içinde erkek üreme hücreleri (polen) bulunan çiçek tozu keseleri bulunur. Polenler olgunlaşınca keseler çatlar ve polenler etrafa yayılır.
Dişi Organ
Yumurtalık, dişicik borusu ve tepecik olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yumurtalıkta çok sayıda dişi üreme hücresi (yumurta) bulunur. Dişicik borusu, tepeciği yumurtalığa bağlayan dar kısımdır. Tepecikte çiçek tozlarının yapışmasını sağlayan yapışkan bir sıvı bulunur.,
Erkek ve dişi organı bir arada bulunduran bitkilere “bir evcikli”, erkek ve dişi organları ayrı bulunduran bitkilere de “iki evcikli” bitki denir. Meşe, mısır, çam, kestane ve fındık bir evcikli, söğüt, antep fıstığı, kenevir ve kavak iki evcikli bitkilerdir.
Tozlaşma
Bitkide çiçeğin görevi tozlaşma yoluyla bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Bir çiçeğin erkek organından serbest kalan polenlerin diğer çiçeğin dişi organının tepeciğine ulaşması ve burada yeni bitki tohumlarının oluşması olayıdır. Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır:
1- Rüzgar : Polenlerin taşınması rüzgarla sağlanır. Kullanışlı ve sık görülen bir tozlaşma çeşidi değildir.
2- Böcekler : Polenlerin arılar, sinekler ve benzer böcekler tarafından taşınması. Yaygın olan tozlaşma şeklidir. Çiçeğin güzel kokusu, güzel ve parlak görünümü ve salgıladığı şekerli maddeler böceklerin dikkatini çeker. Çiçeğin üzerine gelen böceklerin ayaklarına yapışan polenler böceğin diğer çiçeklere konmasıyla oralara taşınmış olurlar.
3- Kendi Kendine Tozlaşma : Aynı çiçeğin erkek organındaki polenlerin dişi organına ulaşması sonucu meydana gelen tozlaşma şeklidir.
Çiçekte döllenme sonucunda tohum oluşur ve bu tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur. Tohumun toprakta çimlenmesiyle yeni bitkiler oluşmuş olur.
Çimlenme
Tohum içinde embriyo ve besin maddesi bulunan yapıdır. Tohumdan bitki kökünün, gövdesinin ve yaprak ve çiçeklerin oluşmasına çimlenme denir.
Tohum çimlenirken gerekli besini çeneklerden alır. Tohumun çimlenebilmesi için uygun sıcaklık ve hava gerekir.
Çimlenme esnasında tohumun yapısındaki besin kullanılır ve böylece yeni bir bitki oluşur.
Meyve
Meyve sadece, çiçekli bitkilere özgü bir üründür. Çiçek tozunun yumurtalığa erişerek yumurtayı aşılamasıyla birlikte hücresel çoğalma başlar. Yumurtalık yavaş yavaş şişer ve sonunda meyve halini alır. Tüm meyveleri beslemekte olan özsu meyveye de erişir. Özsu, olmakta olan meyveyi besler ve renklendirir. Meyveyi tatlılaştıran da özsudur.
Meyveleri oluşumuna göre gruplandırırız:
Meyve sadece dişi organın yumurtalık dokuları tarafından meydana getirilirse bunlara Gerçek Meyve denir. Örneğin; şeftali, kayısı, üzüm.
Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuluyorsa bunlara yalancı meyve denir. Örneğin; Çilek, elma, armut.
Bir tane dişi organdan meydana gelen meyvelere Basit Meyve denir. Örneğin; Kiraz, erik, elma.
Birkaç tane dişi organdan meydana gelen meyvelere ise Bileşik Meyve denir. Örneğin; Ahududu, böğürtlen.
Ceviz, fındık, kestane gibi bitkilerin meyveleri zamanla sertleşip kurur. Tohumları yenilen bu meyvelere Kuru Meyve denir.
VN:F [1.9.22_1171]

 

Güller neden budanmalı                         

Güller neden budanmalı hakkında genel bilgi..
Budama yapılan çiçekler daha sağlıklı gelişir ve kuvvetlenir. Ayrıca çok daha fazla ışık ve hava almaları sağlanır. Budamayla çok daha iyi ve kaliteli çiçekler elde edilebilir.
Gül, budama isteyen bir bitkidir. Budandıkça gençleşir ve ömrü uzar. Her yıl budama yapılmalıdır. Budama zamanı, gülün cinsine göre değişir. Yılda bir kez açanlar, çiçekler i geçtikten hemen sonra budanabilir. Gülü diktikten bir yıl sonra ilk budaması yapılabilir. Budama, dikim aşamasında dikim budamasıyla başlar ve her yıl yapılan yıllık budamalarla devam eder. Yapılmazsa bitkinin boyu yükselir, şekli kaybolur, önce çiçek sayısı artar daha sonra hızla azalır. Kalitesiz küçük çiçekler oluşur.
Budamaya kuru, hastalıklı, çok ince dallardan başlanır. Çiçeğin altındaki, üç ya da beşinci yaprağın hemen üstünden, dışa bakan gözler üzerinden işlemi gerçekleştirin.
Birbirine gölge yapan ve rekabet halinde olan dalların güneş almaları için orta kısmına yakın yerden budayın.
Güllerde yapılan yanlışlardan biri de geçmiş ve solmuş çiçekler in bitki üzerinde bırakılmasıdır. Bu, yeni çiçekler in oluşumunu engeller ve kuvvetsiz kalmasına neden olur. Bu nedenle solmaya başlayan çiçeği, çiçek sapının alt kısmında iki adet yaprak bırakarak kesin.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder