5 Haziran 2013 Çarşamba

Güneş Sistemi ve Ötesi (Işık yılı ve gök taşı)



1.7. Yıldızlar arasındaki çok uzak mesafelerin “ışık yılı” adı verilen bir uzaklık ölçüsü birimiyle ifade edildiğini belirtir.

Dünyamızı aydınlatan ve ısıtan Güneş Dünya`dan (Güneş`in çapı Dünya`nın çapının 109 katıdır) çok daha büyük olduğu halde bize küçük bir daire gibi görünmesinin sebebi Güneş`in Dünyaya 149.6 milyon km uzakta olmasıdır.


Işık yılı zaman ölçüsü değil, uzaklık ölçüsü birimidir.
Uzaydaki gök cisimlerinin aralarındaki mesafaleri kilometre ile ifade etmek bazen yetersiz kalır.Bunun yerine `ışık yılı` birimi kullanılır.Işık yılı ışığın bir yılda aldığı uzaklığa denir.Bir ışık yılı yaklaşık 9,46x1012km`dir.Güneş`e en yakın yıldız 4,2 ışık yılı uzaklıktadır.





1.8. Meteor ile gök taşı arasındaki farkı açıklar.
Kuyruklu yıldızlardan kopan taş ve kaya parçalarına meteor denir.Meteorlar atmosfere girdiklerinde yanıp yok olurken, bazı büyük meteorlar tükenmeyip yeryüzüne varırlar.Yeryüzüne düşen bu meteorlara gök taşı denir.
Meteorlar gezegenlere düşerek büyük hasarlar oluştururlar.Meteorların Dünya dışındaki gezegenlerin yüzeyinde oluşturdukları çukurlara meteor çukuru, Dünya yüzeyinde oluşturdukları çukurlara ise gök taşı çukuru denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder